2014. október 27., hétfő

Fokhagymás krémsajttal töltött csirkemell füstölt sajtos kukoricapürével Stahl Judit

http://87.229.99.115/admin/show_doc.cmt?lang=hu&path=recept/foetel/Fokhagymas_kremsajttal_toltott_csirkemell_fustolt_sajtos_kukoric

Hozzávalók:

A csirkemellhez: 60 dkg csirkemellfilé só és frissen őrölt bors 2 gerezd reszelt fokhagyma 10 dkg tejszínes krémsajt 1 púpos kávéskanál morzsolt oregano 1 evőkanál Bertolli olívaolaj 3-4 evőkanál víz az alma párolásához A kukoricapüréhez: 1,5 dkg vaj, (3/4 evőkanálnyi) 2 doboz 34 dekás kukoricakonzerv 3 dl tej 10 dkg reszelt füstölt sajt só és frissen őrölt bors frissen reszelt szerecsendió A tálaláshoz: 1 csokor petrezselyem 

Elkészítés:

1. Mielőtt nekikezdenénk, bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és vízbe áztatunk néhány fogpiszkálót a csirketekercsek rögzítéséhez.

2. Ezután kettévágjuk a megmosott, szárazra törölt csirkemellfilét, majd a két hosszúkás húsdarabot széltében megfelezzük. Így 4 szeletet kapunk. Ezeket jól kiklopfoljuk, és megsózva, megborsozva magunk elé fektetjük úgy, hogy mindegyiknek a rövidebb oldala nézzen felénk.

3. A töltelék következik, de ez nem nagy ügy. Megpucoljuk a fokhagyma-gerez deket, a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszeljük őket a krémsajtba, és hozzákeverjük a morzsolt oreganót. Ennyi, gyerünk tovább!

4. A tölteléket igazságosan elosztjuk a vékonyra lapított csirkeszeletek alján egy-egy kupacban, és mintha apró rétesek lennének, szorosan felcsavarjuk őket. A tekercseket egy-két-három lecsöpögtetett, beáztatott fogpiszkálóval rögzítjük, és előveszünk egy 24 centi átmérőjű, 6 centi mély teflonserpenyőt. Felhevítjük benne az olívaolajat, és ha már jó forró, 1-2 perc alatt pirosas barnásra kapatjuk rajta a csirketekercsek felületét. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha két evőkanállal vagy egy széles szűrőlapáttal forgatjuk őket, mert akkor tuti, hogy nem nyílnak szét, viszont körös-körül szépen megpirulnak. Végül átemeljük mindet egy tányérra, és a serpenyőben maradt olajjal kikenünk egy 20x30 centis sütőtál alját.

5. A kiolajozott sütőtálba egymás mellé rakosgatjuk a csirketekercseket, és köréjük kanalazunk néhány evőkanál vizet is. A tálat lefedjük alufóliával, és betoljuk a meleg sütőbe. A csirketekercsek kb. 30 perc alatt megsülnek, de érdemes róluk az utolsó 5-10 percben levenni az alufóliát, hogy még szebb legyen a színük.

6. Eközben nyugodtan, ráérősen elkészítjük a füstölt sajtos kukoricapürét. Azzal indítunk, hogy ugyanabban a teflonserpenyőben, amelyben néhány perccel korábban a csirketekercsek felszínét pirítottuk, most takaréklángon megolvasztjuk a vajat. Ha már folyós, hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricát, és kevergetve átpároljuk benne. Nem kell hosszasan főzögetni, mert a konzerv-kukorica már gyárilag is elég puha.

7. A meleg, vajas kukoricát óvatosan átkanalazzuk a turmixgépbe, hozzáöntjük a tejet és ráreszeljük a füstölt sajtot. Ezután simára pépesítjük –ha szükséges, leállítjuk közben egyszer-egyszer a gépet, és, hogy segítsünk a turmix késeinek, fakanállal felkeverjük a pépesedő kukoricát –, aztán a napsárga, krémszerű pürét visszaöntjük a serpenyőbe. Teszünk hozzá sót és borsot, reszelünk bele szerecsendiót, és takaréklángon 3-4 perc alatt kevergetve összerotyogtatjuk.

8. Tálaláskor minden tányérra kiszedünk egy-egy fokhagymás csirketekercset, mellé jó kupacnyi sajtos kukoricapürét kanalazunk, végül gyorsan rányiszitelünk ollóval bőven petrezselymet is.

4 adag lesz belőle.


Én csináltam mellé ebédre kuszkuszt is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése