2013. szeptember 19., csütörtök

Grissini

Grissini tk. liszttel

http://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-bazsalikomos-grissini
ez a recept adta az ötletet

az én vàltozatom:

30 dkg tk. magvas liszt
20 dkg fehér liszt
3-4 dl langyos víz
5 ek. szólómagolaj
2 tk. só
2 cs. szárított élesztő 
( nekem 1cs. 250g liszthez van)
2 gerezd fokhagyma
egy marék fekete olívabogyó  darabolva
csipet cukor


  1. Az olajat egy kis lábosban felhevítjük, és megfuttatjuk rajta a lereszelt fokhagymát. Nem kell sok idő, 15-20 másodperc elég is. Félretesszük hűlni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.
  2. Egy nagyobb tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, a csipet cukrot és a fokhagymát az olajjal együtt. Beleszórjuk az élesztőt, beleöntünk 3 dl langyos vizet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  3. A maradék1 deci vizet csak menet közben, fokozatosan adjuk a tésztához, ha szükséges.
  4. A tésztát 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  6. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átdagasztjuk, majd egy nagyjából 30x25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. A téglalapot hosszában félbe vágjuk, majd mindkét téglalapot 1 cm széles (12,5 cm hosszú) rudakra vágjuk.
  8. A rudakat egyesével megsodorjuk úgy, hogy 20-22 cm hosszúak legyenek, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, kis szabad helyet hagyva köztük, mert sütés közben "meghíznak". :)
  9. 15 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jók, ha épp elkezdenek színt kapni.