2013. augusztus 20., kedd

Almàspite variàciok



Eredeti recept: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2012/05/almas-pite-3.html



Ahogy én csinàltam:
10dkg liszt
5dkg kukoricakeményítő
15dkg zabliszt

20 dkg vaj
2ek. méz
2tojàssàrgàja
pici so

Töltelék:
6db édes alma
kicsi méz
fahéj, szerecsendió








Almàs pite hajdinaliszttel

Pite tészta:

- 30 dkg liszt (fele fehér, fele hajdinaliszt)
- 10-12 dkg hideg vaj
- 1 tojàs
- 3 nagy méretű kockacukor (barna nádcukor)

Töltelék:

- 5 db alma (hàmozva, szeletelve)
- 4 ek. méz
fahéj, gyömbér, szerecsendió
Összekever!

A tészta hozzàvalóit összegyúrjuk, ha nem àllna össze pici tejföl vagy tej mehet bele! Ha gyorsak és ügyesek voltunk, azonnal kinyújtjuk a 3/4 részét, pite formàba igazítjuk, hogy a széle túl lógjon kicsit! Ha puha a tészta, tegyük fél óràra hűtőbe!!! 
Beleöntjük a tölteléket ( nem, nem kell pàrolni, úgy ahogy van, bekeverve) ràteszük a kimaradt tésztàt kinyújtva  széleit összecsipkedjük, megkenjük tojàssal, megszurkáljuk  Sütőbe toljuk, közepes fokozaton 25-30 perc alatt készre sütjük. 








Zablisztes, xilittel készült almàspite

Ebben 18dkg zabliszt (ennyi maradt a zacskóban) 6-6 dkg kukorica keményítő- tk. liszt van! Cukor helyett a tésztàba 2ek., a töltelékbe 1 ek. xilitet tettem, pink gold almàval így elég édes volt. A többi a fentebb leírtak szerint. Melegen nagyon omlós, de teljes kihűlés utàn szépen szelhető szervírozható! :)